Bugün sizlere çevremizde gördüğümüz lazer kesim ile kesilen metalleri ve bu metallerin nasıl kesildiği alakalı detaylı bilgiler sunacağım...
lazer kesim; Lazer ışınları birbirinden farklı yerlerde, farklı amaçlar ile kullanılabilmektedir.
Lazer ışınlarının kullanıldığı alanlardan bir tanesi de kesme, delme, kaynak işlemleri olarak bilinmektedir. Kesimlerde, üretim hatasını azalttığı ve kaliteli üretim imkanı sağladığı için son yıllarda lazer kesim makineleri sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda lazer kesim cihazları birçok yönden tasarruf sağladığı için daha ucuz, daha ekonomik fiyatlara yapılabilmektedir. Lazer kesim makineleri, son teknolojiler arasında ön plana çıkmaktadır. Son teknoloji üretim lazer kesim makineleri ile firma bünyesinde ucuz, ekonomik fiyatlara en kaliteli hizmeti vermeyi amaçlamaktadır.
Lazer kesim işlerinde ;müşteri taleplerine uygun olarak çeşitli malzeme seçenekleri sunulabilmektedir. Lazer kesim makineleri ile üretim yapan firma bünyesinde çeşitli alüminyum malzemeler, paslanmaz malzemeler, siyah sac, dkp, hrp gibi çeşitli malzeme seçenekleri de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra müşteri talep ettiği taktirde malzemeye göre fiyatlandırma imkanı da tanınmaktadır.
|
Lazer Kesim |
Firma, müşterilerin her türlü yazı ve desenli lazer kesimlerini itinalı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Paslanmaz saç lazer kesim, hrp sac lazer kesim, galvanizli sac lazer kesim, dkp sac lazer kesim, titanyum lazer kesim gibi farklı lazer kesim modelleri %3 hassasiyeti ile kesilmektedir. Müşteri istek, talep ve memnuniyeti göz önünde bulundurulmaktadır.
Lazer kesim üretimi müşterilere zaman açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Hızlı ve seri üretim yapma imkanı bulduğu için, müşterilere kısa sürede istedikleri teslimatlar gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra diğer teknolojiler kullanılarak yapılan kesme işlemlerinde çeşitli hasarlar oluşma olasılığı vardır. Lazer kesme makinelerinde insan faktörü çok az olduğu için, insan gücünden ve insan hatasından kaynaklı hatalar lazer kesimlerde oluşmamaktadır. Bunun yanı sıra lazer kesim cihazları kesilecek parçaya temas etmemektedir. Böylece temastan dolayı çizilme, kesilme, ezilme gibi hasarlar da meydana gelmemektedir. Üretim en az hasar ile gerçekleşmektedir.
Lazer Kesim Avantajları
Son yıllarda lazer ışınları birçok farklı sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Lazer ışınlarından birçok farklı sektörde, çeşitli amaçlar ile faydalanmak mümkündür. Lazer ışınlarından mühendislik alanında sıklıkla faydalanılmaktadır. Özellikle lazer kesim, delme ve kaynak çeşitleri son dönemlerde müşteriler tarafından büyük ilgi görmektedir. Birçok açıdan üretici firmaya tasarruf sağladığı için, daha ucuz ve daha uygun ücretlere lazer kesim gerçekleştirilebilmektedir. Normal cihazlar ile yapılan kesme ve delme işlemlerinde malzemelerde düşük oranda da olsa deformasyon meydana gelebilmektedir. Lazer kesim makineleri, son teknolojiyi kullanarak malzemelerde sıfır deformasyon olmasını, böylece daha düzgün kesimlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Diğer kesme cihazları kesilecek malzemeye temas ettiğinden istenmeyen hasarlar oluşabilmektedir. Fakat lazer kesim cihazları kesilecek malzemeye temas etmezler. Böylece temastan dolayı oluşacak ezilme, çizilme gibi hasarlar önlenmiş olmaktadır. Eski teknoloji kullanarak talaşlı üretim yapan firmalara göre son teknoloji lazer kesim daha ekonomiktir. Kişilere daha ucuz fiyatlara daha kaliteli üretim imkanı tanıdığı için birçok müşteri de lazer kesim imkanı sunan firmaları tercih etmeye başlamıştır. Eski delme cihazları çeşitli boyutlarda delikler açabilmektedir. Yeni yapılan üretimlerde çok minimal boyutlarda deliklere ihtiyaç duyulabilmektedir. Eski cihazların yapamadığı, çok minik boyutlarda delik açma yeteneğine lazer kesim cihazları sahiptir. Kesim yapan imalat firmaları eski teknolojide çeşitli kalıplara ihtiyaç duymaktadır. Son teknolojinin gözde lazer kesme makineleri ise, kesme gibi çeşitli işlemleri kalıplara ihtiyaç duymadan yapabilmektedir. Normal kesim cihazları kullanıldığında, kesilen malzeme kesme yerlerinde pürüzler ve çapaklar meydana gelebilmektedir. Lazer kesimler en üst kalitede kesim hizmeti verirken, hiçbir pürüz ve hasar bırakmadan düzgün, daha kaliteli kesim imkanı sunmaktadır. Firmaların prototip çalışmalarında lazer kesim makineleri büyük bir çalışma kolaylığı sunarken aynı zamanda düşük maliyetle çalışma imkanı da sunmaktadır. Birçok cihaz yerine tek başına lazer kesme makinesi ile aynı kesme işlemini gerçekleştirdiği için firmalara da üretim maliyetinde büyük kolaylık sunmaktadır. Ekonomik açıdan birçok firma ve müşteri lazer kesimleri tercih etmektedir.
Lazer Kesim Teknolojisi
Lazer ışınları çok eski zamanlardan bu yana bilinmektedir. Teknoloji alanında gelişmeler meydana gelmesinin ardından lazer ışınları elde etmek de oldukça kolaylaşmaktadır. Lazer ışınları daha kolay elde edilebilir hale gelmesi ile, firmalar tarafından da birçok alanda lazer ışınları kullanılabilmektedir. Lazer ışınlarının en çok kullanıldığı sektör, mühendislik olarak bilinmektedir. Özellikle mühendislik sektöründe kesme, delme, kaynak işlemlerinde lazer kesim teknolojilerinden sıklıkla faydalanılmaktadır.
Normal, eski cihazlar ile yapılan üretimlerde üretim hatalarının meydana gelme olasılığı oldukça fazladır. Son teknoloji alanında ön plana çıkan lazer kesim teknolojisi, üretim hatası ihtimallerini en aza indirmektedir. Aynı zamanda lazer kesim teknolojisi, üretim alanında otomasyonu da sağlamaktadır. Birçok firma avantajları nedeni ile lazer kesim makinelerini kullanmaya başlamıştır. Eski tip cihazlara göre, lazer kesim teknolojisi firmalara 24 saat boyunca sürekli üretim yapma, seri üretim yapma fırsatları vermektedir. Böylece maliyet masrafları da önemli ölçüde azalmaktadır.
Lazer kesim teknolojilerini kullanan firmalar aynı zamanda çeşitli aparat ve kesme kalıplarından da önemli ölçüde tasarruf etmektedir. Lazer kesimlerde işlemin bütününü makineler halletmektedir. Böylece kesme işlemlerinde insanlar nedeni ile meydana gelen kesim hatalarının oluşma oranı da ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, kesilecek olan ürüne temas etmediği için, temastan dolayı meydana gelen kesme esnasında çizik, kırılma, ezilme ihtimalleri ortadan kalkmaktadır.
Lazer kesim teknolojisi, üretici firmaya birçok avantaj kazandırmaktadır. En büyük sağladığı avantaj, aynı kalınlık ve boyutta birden fazla kesimi kısa sürede gerçekleştirme kolaylığıdır. Aynı zamanda lazer kesim sistemleri kullanıldığında üretim hızı da önemli ölçüde artmaktadır. Aynı yer için kesilen parçaların, takım halinde aynı anda kesilebilmesi de üretim açısından büyük bir avantaj kazandırmaktadır.
Lazer ışınlarının oluşturulabilmesi için çeşitli gazların kullanılması gerekmektedir. Lazer kesim makinelerinde oluşturulan lazer ışınlarının veriminde, tercih edilen bu özel gazların kalitesi ve çeşidi önemli rol oynamaktadır. Tam verim alınabilmesi için doğru özel gazların, doğru miktarda kullanıldığından emin olmak gerekmektedir.
Üretim açısından lazer kesim tezgahının yerleşim planı, kesilecek malzemenin ve diğer gazların yüklemesinin doğru yapılması, üretim kalitesini doğrudan etkilemektedir. EN yüksek verim alınmak isteniyorsa, lazer kesim tezgahında tercih edilen sac malzemelerini üst kalite tercih edildiğinden emin olunması gerekmektedir. Kesim kalitesini malzeme kalitesi doğrudan etkilemektedir. Üretim tezgahlarında paslı, düzgün özelliklere sahip olmayan malzemeler tercih edildiğinde istenilen kalitede ürünler alınamamaktadır.
Mühendislik sektörünün yanı sıra Türkiye’de otomotiv sektöründe de lazer kesim teknolojisinden önemli ölçüde faydalanılmaktadır. Otomotiv sektörünün yan sanayisinde hizmet veren firmalar, lazer kesim cihazları ile hizmet vermeye başlamıştır. Hizmetlerinde lazer kesimi tercih eden firmaların üretim kalitesi önemli ölçüde artmış, böylece firmalar rakiplerine de açık ara fark atma imkanı yakalamışlardır.
Lazer makineleri AutoCAD programı ile beraber kullanılmaktadır. Bu nedenle lazer kesim teknolojilerinde programlamanın da önemi büyüktür. Lazer tezgahlarının üzerinde bir ekran yer almaktadır. Bu ekranda simülasyon bulunmaktadır. AutoCAD programı kullanılarak çizim gerçekleştirilmektedir. Kesilmek istenilen ürün çizimi tamamlandıktan sonra, anlatılan işlemler tamamlanır. Bu işlemlerin bitmesinin ardından lazer tezgahında kesim gerçekleştirilebilmektedir. AutoCAD programı kullanılabilmek için, özel bilgi ve eğitim gerekmektedir.
|
Lazer Kesim Örnekleri |
CAD Lazer Kesim
Kesilmek istenilen parçanın imalat resimleri AutoCAD programında çizilebilmektedir. AutoCAD programında iş parçasının resimlerinin çizilebilmesi, üretici firmaya büyük bir kolaylık sunmaktadır. Bu program sayesinde yeni bir tasarım yapmak da mümkün olmaktadır. AutoCAD programında yapılan çizimlerde birkaç kez format değişikliği yapmak gerekmektedir. Fakat iş imalatının resmi veya tasarımı lazer tezgahın kendine ait programda gerçekleştirildiyse bu tür format değiştirme işlemlerine gerek kalmamaktadır.
İş imalat resmi veya tasarımı tamamlandıktan sonra, lazer cihaz üzerinde yerleştirme, kesme aşamasına gelinmektedir. Lazer kesim tezgahının programı çalıştırılarak kesilecek olan parça lazer kesim tezgahında bulunan saç plaka üzerine yerleştirilmektedir. Yerleştirme aşamasında kesilecek olan parçanın kalınlıkları eşit olması şarttır. Kalınlıkları eşit olan bir parça veya daha çok sayıda parçanın yerleştirilmesi mümkün olmaktadır. Eğer bir parça takım halinde kesilmek isteniyorsa, bu yöntem oldukça uygun bir kesme yöntemidir. Yerleştirme işlemi bittikten sonra kesme kuralları belirlenerek, kesme aşamasına geçilmektedir.
CAM Lazer Kesim
Lazer kesim cihazlarında CAM bölümünde, bir veya birden fazla parçanın lazer kesim simülasyonu oluşturulmaktadır. Bu aşamada kişiler, kesme esnasında oluşabilecek bazı hasarların hesaplamalarını yapmaktadır. Lazer tezgah üzerinde bulunan ekran üzerinden, lazer hareketlerini görüntülenebilmektedir. Bu kısımdan takip ederken kesme esnasında olacak lazer hareketlerinin değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Görüntülenen lazer kafa hareketlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Lazer tezgahın kafa hareketlerini belirlerken, meydana gelecek lokal ısınmalara dikkat etmek gerekmektedir. Lazer kesim tezgahları üzerinde iki farklı program çeşidi görülmektedir. Bu programlardan bir tanesi, parçadan oluşan program olarak bilinmektedir. Çok sayıda üretimi yapılacak ve düzgün ekli parçaların üretilmesinde bu şekilde üretim tercih edilmektedir. Lazer tezgah üzerinde bulunan saç plakaların üzerine sadece bu parçalar yerleştirilmektedir. Program üzerinde simülasyon yapılarak oluşabilecek sorunlar görülmekte, bu sorunlar önceden halledilerek, hatasız üretim yapma imkanı sağlanmaktadır. Bilinen ikinci program ise sac parçalar üzerine çok sayıda ve birbirinden farklı olarak yapılan programlama türü olarak bilinmektedir. Üretim için kullanılan bu programda asimetrik parçalar arasına ve yan taraflarına diğer küçük parçalar yerleştirilebilmektedir. Böylece en az fireyi veren program olarak da bilinmektedir. Bu program kullanılarak bir sac plaka üzerine çok sayıda parça yerleştirilebilmektedir.
Lazer Kesim Cihazı
Lazer kesim cihazı, kesim için çalışmaya başladıktan sonra kesinlikle tezgahın cam bölümlerinin açılmaması gerekmektedir. Tezgah üzerinde yer alan cam bölmeler, radyasyona, göz ve cilde etki etmesinden koruyacak şekilde üretilmiştir. Aynı zamanda lazer tezgahın bulunduğu yerin temiz, hijyen kurallarına uygun olmasına özen gösterilmelidir.
Lazer kesim tezgahını bu alanda bilgili ve eğitimli kişilerin kullanması gerekmektedir. Lazer tezgahı kullanacak olan kişinin, tezgahın çalışma prensibi, yapısı ve özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu işlemler hakkında donanımlı bilgiye sahip olmayan kişiler lazer kesim tezgahında üretim esnasında hata ve hasarların meydana gelmesine neden olabilmektedir.
Lazer kesim makineleri kullanılırken tüm aşamalar büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle iş imalatın tezgaha yerleştirilmesine, kesimin bitmesine kadar olan tüm aşamalar dikkat ile takip edilmelidir. Lazer kesim tezgahı üretici firmaya programlama imkanı tanımaktadır. Bu imkanı kullanabilmek için, tezgahı kullanacak kişinin programlama konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Lazer kesim makinelerinde yapılan üretimler esnasında çeşitli sorunlar görülebilmektedir. Bu sorunlar arasında sık görülen problemlerden bir tanesi de, tek darbede delik delme işlemi yapılırken malzemenin sertleşmesi problemidir. Malzemelerde sertleşme problemi yaşanmaması için, eğer delik delinecek kısımlarda diş açma gibi işlemler yapılacağı düşünülüyorsa, tek darbe kullanmak yerine, delinecek kısımlara markalama işlemi uygulamak tercih edilmelidir.
Kaynak:
Ekol Lazer Sac Kesim Ltd. Şti.